Friesland  – reels – hengels

Bijna iedereen in ons vliegviswereldje heeft ervan gehoord, in Nederland, maar zeer zeker ook daarbuiten.

Velen van ons hebben de man achter deze merknaam wel eens gezien op de Flyfair: Ids Schukken.

Ook ik had hem meerdere malen bij genoemde gelegenheden bezocht en gesproken. Ook had ik al eens met zijn splitcane hengels staan werpen. Mooie hengels, met zorg gemaakt.

Meer dan 15 jaar geleden had ik al eens een reel aangeschaft van de hand van  Ids, een  mooi klein aluminium reeltje voor een 3 lijn, perfect in balans met een Winston 3-tje. Ik heb ‘m nog en die blijft.

Ook tijdens de Flyfair van voorjaar 2016 was Ids aanwezig met een stand. Wat een mooi reeltje zag ik daar voor één van mijn splitcanes. Ik had het hart toen niet ‘m meteen daar te kopen. Wel  maakte ik daar een afspraak om eens bij Ids aan te gaan in Tjerkwerd.

In de herfst van dat jaar de daad bij het woord gevoegd en bij Ids op bezoek  gegaan.

Ids bij zijn draaibank.

Onder de koffie vertelt Ids honderd uit, met name over vissen: over zijn jaarlijkse zalm trips naar Noorwegen, zeeforel  reizen (al 30 jaar!!) naar Denemarken, en de dagen dat op snoek en de karper wordt “gejaagd” thuis in Friesland. Wát een ervaring. Je komt er haast niet meer van de koffietafel  weg.

Maar de werkplaats, ja die moeten we zeker ook zien.

De werkplaats waar het allemaal gemaakt is.

Dat is de omgeving waar verteld wordt over bamboe, mallen, bussen, lak, kurk en reelhouders. En over reels, van aluminium of van titanium, met of zonder PEI, een kunststof die voor isolatoren gebruikt wordt. De reels zowel als de hengels worden van begin tot eind wordt geheel zelf gemaakt, en daar bedoel ik mee dat alleen de RVS schroefjes van de reels worden gekocht (hoewel ook die bewerkt worden: een deel van de kop eraf gedraaid en vervolgens soms verguld).

Een paar reels in aanbouw.

Ook alle onderdelen van het geheel opgesloten slipsysteem worden ‘in house’ gefabriceerd. Dat geldt overigens ook voor de bussen van de hengels: die zijn van nikkel-zilver en worden in Tjerkwerd op de draaibank van Ids gedraaid. Idem voor de reelhouder  en voor de houten tussenstukken daarvan. Anodiseren, als het kleur moet zijn, ja, dat wordt elders gedaan.

Aan het eind van het bezoek een afspraak gemaakt om in de winter mijn nieuwe reel (jawel), die Ids zou gaan maken, te komen ophalen en dat te combineren met een paar uurtjes snoeken in het wijde Friese land.

De reel heb ik opgehaald, maar de regen gooide roet in het snoeken-eten, die was echt wat te gortig. Dat snoeken houden we tegoed, voor later dit jaar, in de herfst. Toch kwam ik niet snel uit Tjerkwerd weg.  Bij Ids kom je nu eenmaal niet  gemakkelijk weg.

Mijn nieuwe Schukken Design reel , op z’n plek, aan een T&T splitcane.

Foto’s en tekst Klaas.

4 Comments

 • Garry
  Posted 3 maart 2017 16:37 0Likes

  Wat een beauty!

  • Dick Bouwmeester
   Posted 3 maart 2017 17:52 0Likes

   Klopt Garry, maar Klaas weet wel wat mooi is.

 • pierre
  Posted 5 maart 2017 16:40 0Likes

  Mooi verhaal Klaas.
  Prachtig hengelsetje 🙂

 • Rudolf
  Posted 6 maart 2017 10:15 0Likes

  Hoi Klaas, mooi spul, ‘t is toch maar weer dutch design!!. Jammer van het niet-snoeken.

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.