Geschiedenis

En zo is het gekomen…..VVC Apeldoorn

In de jaren 80 van de vorige eeuw, was er een aantal enthousiaste vliegvissers, die regelmatig visten in de Zwaanspreng Apeldoorn en allemaal klant waren van Hes van Zweeden, de hengelsportzaak van Arnhem en de enige die veel vliegvisartikelen verkocht.
Bij een kop koffie werd daar veel gepraat over een eigen viswater en toen ontstond daar het idee of er op de Zwaanspreng een mogelijkheid zou zijn.

Met Rein gepraat en er werd besloten om de kleine vijver rechts achterin daarvoor te bestemmen.
Er werden steeds meer mensen enthousiast voor vliegvissen en na een paar jaar werd er een club opgericht. Na gesprekken met Rein, de beheerder, mocht men de zolderverdieping van de kwekerij opknappen. Die werd grondig onderhanden genomen en er werd een prachtig permanent onderkomen gebouwd met een bar, stoelen en tafels. Er  kwam een grote toeloop en na verloop van tijd waren er ongeveer 50 leden en een bar die liep als een trein. Alles geregeld met een wisselende bezetting, schoonmaakploeg e.d. Er was zelfs de mogelijkheid om je bardienst  voor 10 gulden te verkopen,
als je niet aanwezig kon zijn. Toen werd het tijd om een echte vereniging op te richten met reglementen en zo. Dat gaf veel werk en met R. Pijnacker en ondergetekende werden echte statuten opgesteld bij een notaris in Amersfoort.
Alles liep gesmeerd en er kwamen regelmatig bekende gastbinders om hun kunstjes te vertonen, alles werd opgenomen met een camera en op 2 televisies duidelijk gemaakt.
Na een paar jaar kregen we concurrentie, want vliegvisclub Arnhem werd opgericht en toen verloren we een aantal leden aan die club.
Tot overmaat van ramp heeft Rein ons de huur van de zolder opgezegd, omdat hij die ruimte nodig had voor zijn antiekhandel.
We moesten toen op zoek naar een andere locatie en die werd gevonden in een gebouwtje van een speeltuinvereniging, maar dat was een afknapper na de prachtige plek op de Zwaanspreng.
Daar hebben we ongeveer 3 jaren gezeten en toen hebben we de huidige locatie gevonden in de wijk Orden, in het buurtcentrum ORCA, waar we alweer een aantal jaren zitten en daar is het klasse.
Genoeg ruimte, tafels, goede verlichting, een keuken en een eigen opbergkast. Helaas is de animo bij een paar leden vervaagd en nu hebben  we 28 leden, waaronder 3 jeugdige leden tussen 14 en 16 jaar.
Onze clubavond is op dinsdagavond en er worden elke avond vliegen gebonden en gedemonstreerd hoe alles in elkaar steekt. Vliegvissers zijn over het algemeen zeer sociale mensen, die hun kennis graag  overdragen en geen geheimen voor elkaar hebben. Als iemand succes met een bepaalde vlieg heeft, dan wordt die op de clubavond gebonden.
We kennen allemaal de geheimhouding van o.a. de karpervissers over hun aas en voer.
Regelmatig hebben we visdagen in o.a. het Oostvoornsemeer en  Baggelhuizen, snoekdagen met de streamer,
werpoefeningen in Bussloo of beursbezoek, of reisjes naar het buitenland zoals Duitsland, Slovenië, Noorwegen en er zijn plannen voor Schotland en Ierland.
Er zit flink beweging in de club, iedereen is enthousiast.

Zo is er elk jaar een Nieuwjaarsreceptie met de dames of een barbecuefeest bij een van de leden, enz.

Mocht je na lezing zin hebben gekregen om eens te komen kijken,
je bent van harte welkom, op dinsdagavond, van 7 tot 10 uur, waar de koffie klaar staat !

P.S. Vliegvissen is al lang geen elitesport meer zoals in de vorige eeuw,
iedereen kan het leren en je hebt al een goede beginhengel met reel en lijn onder de 200 Euro.