Tijdens een vakantie op de Faroer eilanden ben ik natuurlijk ook een aantal uurtjes met de vliegenhengel in de weer geweest.

Kaart van de eilanden.

Op de kaart zie je een groep van een 18 tal eilanden tussen Schotland en IJsland in. Een aantal van deze eilanden zijn door middel van een tunnel, dam of brug onderling verbonden.

Het landschap is: fjord, berg en rots. Er is een klein aantal zoetwatermeren en eigenlijk geen rivieren zoals wij die kennen. De “rivieren”, stroompjes, worden gevoed door regen en ze staan bij uitblijven daarvan bijna geheel of absoluut droog.

Deze “spate” riviertjes en beekjes vinden we ook in het westen van Schotland. Ze zijn kort en komen in zee uit. Een aantal heeft  een delta of estuarium-achtige verbinding met de zee,waardoor ze populair zijn bij onze vriend de zeeforel, ze zijn afwisselend zoet brak en zout al naar gelang van het tij en van de regenval. We kunnen hier de zeeforel naast de bruine- vangen.  Er zijn drie of vier meren waar later in de zomer ook zalm in voorkomt. Dit zijn de enige wateren waar een vis vergunning voor vereist is.

 

 

Verder is alle visserij vrij. In het algemeen is de bruine forel klein van stuk, zoals ook in het westen van Schotland: 25-30 cm meet een forel  van een jaar of 6 oud. Dit is het  gevolg van een karig voedselaanbod.

Op onderstaande foto zie je er zo één, van circa 30 cm. Prachtig getekend met gele kleur en grote stippen/vlekken. Deze werd in een groot  meer  gevangen aan een natte vlieg, haakmaat 12-14.

De zeeforel die je vangt daar waar de regenstroompjes de zee ontmoeten zijn veelal smolts van 10-25 cm. Grotere zijn er ook maar die heb ik in elk geval niet gevangen. Zie de foto’s van enkele smolts.

 

Ze komen vele malen het water uit als je ze aan je vlieg hebt weten te krijgen.  Ik heb alle met natte vliegen gevangen. Het beste waren die met een zilveren lijfje. Vermeldenswaard is dat er verscheidene door 18/00 heen gingen met de aanbeet. Erg leuke visserij.

Met de lepel en de twister en de werphengel hebben we in de fjorden volop koolvis kunnen vangen. Een aantal eindigde in de pot.

Deze eilandengroep is een mooie vakantiebestemming voor de rustzoekers. Vissen is hier ook leuk maar  het is niet eenvoudig, ze liggen niet opgestapeld en hebben geen recordformaat. Voor het echte vliegviswerk, met grote knoeperts  is 16 uur doorvaren naar IJsland waarschijnlijk verstandiger.

Foto’s en tekst Klaas.

3 Comments

 • Garry
  Posted 19 juni 2017 14:30 0Likes

  Poe, zo kom je nog eens ergens. Leuk man!

 • Pierre
  Posted 19 juni 2017 17:00 0Likes

  Mooi Klaas, leuk verhaal.
  Prachtige omgeving zo te zien!

 • Rudolf
  Posted 19 juni 2017 17:38 0Likes

  hoi Klaas, ik moet weer op visvakantie, geloof ik!!!
  Fantastische omgeving lijkt me. Een mooi avontuur.

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.