
Begin april zijn we weer op stap geweest voor onze jaarlijks voorjaars zeeforeltrip.
Dick, Lucas, Rudolf, Eduard, Sander en (ondergetekende) Jan. Op hetzelfde park van Tarup Strand ook aanwezig Klaas met Roos. Af en toe mee gaan vissen en aanschuiven bij de catering.
Altijd weer een geweldig moment de Deense grens over te gaan en in het Oosten de eerste stekken al te zien. Vroeg in de ochtend vertrokken, vlotte reis en in de 2e helft middag al vissen.

Vliegen:
Vliegen in overmaat aanwezig, vaak heb je er achteraf aan stuk of 5 genoeg…. Maar zo werkt het niet bij vliegvissers. Vooral niet als je van ver komt en het in die ene week moet gebeuren. Je zal toch maar net….
Patronen geen verrassing: Pattegrisen (eigenlijk een te bewerkelijk patroon), eenvoudige shrimp met klein kettingoogje in gangbare kleuren (zalm-oranje/grijs/wit/zand/bruin) doet het even goed, vlokreeft, mysis (meer voor wat warmer water), visje, Brenda, Magnus etc. etc. Overal te vinden op Internet. Ikzelf heb voorkeur voor garnaal met vlokreeft/mysis/badekarsfluen.
Ik heb nu niet gevist met visjes, zoals stekeltje, kutling of zandaal.
Heb er nu 1 verspeeld door verkeerd gelegde knoop. Ik heb voornamelijk met oranje i.c.m. witgrijze garnaal gevist.
Een of twee vliegen? Kan allebei. Bij twee meer aanbeten, ook meer gehannes. FC of gewoon nylon? Kan ook allebei. 0.26 is prima, wat dunner en dikker kan ook. Alles heeft zijn voor of tegen, doorslaggevend is het niet.
En omdat het een zeer taaie visserij kan zijn wordt het overal aan geweten en overal in gezocht, je kan echter beter als eerste de zeeforel zelf zoeken.






Materiaal:
Eduard en Sander visten met mooie zelf afgebouwde hengels op blank van resp. TFO(BVK) en CTS.
Ik heb gevist met Vison kust #6 en Greys GR70 Salt #7.
Sander heeft post aut propter de CTS wel zijn locomotiefstijl 2.0 (“autodidact”) grotendeels omgezet in smalle horizontale loopjes. Nog iets meer Zen er in en het is bijna af.
Meest werd gevist met # 6 en #7. Eén met #8. Schietkoplijnen in diverse soorten (Vision Kust, Guideline Coastal, zowel RTG als shootinghead en Rio oa)
Beetje strakkere hengel is wel prettig, maar een goed werptechniek helpt (zeer veel) meer.
Reels:
Ik heb van alles gezien. Vision Kust, Ids Schukken, System two, Sierra, Sage, Danielsson etc. Minst relevant.

Beetje redelijk zeewaterbestendig, onderhoud wel belangrijk. Slip en (goed bevestigde!) backing zelden nodig, maar als je….. Ik heb er nog steeds een trauma van.
Vis en lijn verdwenen langzaam naar de horizon(vorige trip)!
Zoals bekend is zeeforellen geen delicate visserij, het is vooral hard werken en meters maken.
“Wie de vlieg het meest in het water heeft vangt het meest” en “wie (ook als eerste) op het juiste moment op de juiste plaats is….” zijn gekende uitspraken.


Wat zeker belangrijk is, is stekkenkennis en gedrag van zeeforel met oog op temperatuur, wind, tij, stroming, structuren als “badekarsen”, wierbedden en soms ook nabijheid van wat dieper water.

Lokale kennis en tips zijn goud waard.
Visintuïtie, watersense en vistechniek doen ook nog een duit in het zakje.
Inmiddels is er zeer veel, zeer eenvoudig, op Internet te vinden. Echt ingewikkeld is het niet. Het grootste probleem is echter welke van de genoemde factoren op een bepaald moment doorslaggevend en/of dominant is. Temperatuur is er wel één van.
En dat was deze week weer eens goed mis. Na een goede start van het jaar dook de temperatuur naar winterse waarden. Het ging van 10>5 graden, elke dag een graad eraf. De vis trok zich terug, wachtend op betere tijden.
Maar ja, die tijd hebben wij niet met die geplande tripjes van 1 week. Dus…..op naar de waterkant, een laagje extra eronder, een worpje meer, extra chocolatebar, een wandelingetje extra, een vraagje links en rechts en vele theorieën de revue laten passeren.
Niet dat het veel helpt, de natuur laat zich niet dwingen. En gelukkig is het niet altijd bal.
Uiteindelijk zijn we allemaal besmet met hetzelfde visvirus, er wordt dus niet gezeurd, gewoon de vlieg te water.


Het bleek al snel dat rondvragen bij medevissers, ook de Deense, de vangsten zeer mager waren. Vaak niets, soms 1 en zelden 2. Nu gaan veel Denen wel meer selectief, juiste moment, juiste plek, paar uurtjes. Zijn ze er niet, dan naar huis.
Wij “ploeteren” de hele dag door, als ware het dagelijks werk, gewoon another day at the office.

Rondkijkend naar vissers zie je ook al snel hoe de vlag er voor staat, matige concentratie, veel van plek wisselen en samenscholingen van lotgenoten op de kant.
Maar……oostenwind brengt ook zon! Dus op zich mooi weer, de wind was in het begin goed te doen, net genoeg reuring, beetje van schuin voor vaak en aan de temperatuur raak je zowaar gewend.


Een stukje stevig doorstappen of zonnebaden in de luwte helpt ook. Kun je weer wat scherpte terugwinnen.
Maar, het moet zeker gezegd, rondstappen langs de fraaie kustlijn, mooie bossen met veel soorten stinzenplanten (zo kan een bos er ook uitzien), genietend van prachtige luchten en helder water is bepaald geen straf, integendeel.




Locaties:
We hebben vele plekken op de oost- en zuidkant bevist. Vaak uit het boekje, deels ook inmiddels zelf gevonden. Verder is van belang dat er stekken binnen de stekken zijn. Blijf zoeken, blijf mobiel!

De routes en parkeerplaatsen zijn ons steeds meer bekend, scheelt ook weer.

De drukte met vissers viel relatief mee, door de slechte omstandigheden natuurlijk.
Ik vrees wel dat in de toekomst dit een steeds groter probleem gaat worden. Ook het meenemen van vis geeft een flinke aanslag op het bestand. Zie de recente Seatrout Fyn. Alleen de Denen namen er in 2017 al 316 mee! Er wordt voorzichtig gepleit voor C&R en evt. weerhaakloos(moet je geen zware vlieg hebben). Kleinere weerhaken zou ook al hele verbetering zijn wat mij betreft.

Eduard ging met Rudolf op stap, soms aangevuld met Klaas.





Dick met Jan, vaak aangevuld met Sander, naar andere stekken. Sander heeft namelijk ook paar dagen, op twee locaties, in soort (luxe?) bushcraft style doorgebracht. Kan daardoor mooi vroeg aan het water zijn en heeft vissen, ook grote, aan de kant zien scharrelen. Helaas lieten de zeemeerminnen het

afweten, al was het daarvoor, niet geheel toevallig, een gekende stek.
Bepakt voor de overnachting Wel met een kachel erin Vissen voor de pan. Even een paar eitjes gebietst bij Rudolf. Wat je al voor eetbaars aan de waterkant vind. klaar voor boven het vuur Sander maakt bushcraft chocomel.. De buren met af en toe een fazant. Niet voor de pan. De eerste overnachtingsplaats. Vis filé. Dit vind je in een forellen maag.


Hij was wel steeds net op tijd terug om te kunnen genieten van een burgerlijk toilet, douche en catering.


Sander bivakkeerde 3 dagen op stek met weinig vis en ook weinig gevist en 1 nacht op betere stek: meteen zichtbaar.

Lucas, was helaas niet fit, kon daardoor weinig vissen. Heeft meer moeten rusten maar wel paar mooie tochtjes kunnen maken.

Overzichtje van de vangsten per dag vanaf zaterdagmiddag:
Rudolf 2,0,0,2,1,0,2=7
Dick 0,1,2,0,3,1,1= 8 (dag 5 3 verspeeld)
Eduard 0,1,0,0,3,1,2=7
Sander 1,7,1,0,0,3,6=18
Jan 1,3,8,8,1,4,13(ieniemienies)= 38
Klaas 0,1,0 = 1
Totaal 79 stuks
Goede plekje te vinden bleek belangrijk en soms ook net iets verder werpen.
Catering van Masterchef Rudolf: Babi Ketjap, Boerenkool, Kip Tandoori, Rendang, Spaghetti Bolognese, Hamburger met sla en gebakken aardappelen, Pannenkoeken. Wederom:THNX RUDOLF!!!! Zie apart verslag.
Tekst Jan en Dick.
Foto’s allen.
7 Comments
Jan ten Oever
Mooi in elkaar gezet Dick! Krijg al weer zin, maar nog maar even wachten.
Eerst meer weer eens die kritische Franse forellen.
Leuke “vondst” die sleutelbossen:) (misschien heeft Sander geholpen?)
Altijd weer leuk ook de foto’s van de anderen nu goed te zien.
Groet, Jan
Dick Bouwmeester
Nee, geen hulp gehad was eigen vondst. En er zijn ook nog windes te vangen.
Pierre
Mooi verslag Jan. En er zitten weer prachtige foto’s bij, van vis en visser en van fauna en flora.
Top!!
Groeten, Pierre.
Sander Bosman
Mooie samenvatting heren! Volgend jaar weer😊🎣.
Groet,
Sander
klaas
Pracht verhaal en fotoboek. Jan en Dick, bedankt. (Jan, de Denen nemen gelukkig weinig vis mee….). Mooi dat je je reel, die van Ids, ten doop hebt gehouden. Mooi hoor.
Mijn gereedschap in aanvulling op de opsomming van het wapengekletter hierboven: #6 Sage Xi2 en Winston BL5, Einarsson en Abel reels en de zeer langzaam zinkende “Coastal’ van Guideline. De vlieg ‘Christmas Tree’ was uit ballorigheid of wanhoop aangeknoopt indachtig het commentaar van Deense zeeforel visser en auteur Martin Joergensson in zijn boekje: ‘Favorite Flies for Baltic seatrout’: ” I honestly detest this fly! It is primitive close to being embarrassing. It’s even ugly………………..But, I have to admit that it’s an efficient flyThat catches a lot of fish”.
En zo is het: het patroon ’embarraste’ mij niet meer toen ie mijn enige vangst van deze trip naar het net bracht.
volgend jaar weer, en hopelijk méér
groet Klaas
Piet
Prachtige verslagen mannen. Fantastisch.
Piet Versluis
Dick Bouwmeester
Nou mannen wat leuk dat jullie zo goed hebben gereageerd op beide Funen berichten. Dat doet me goed en motiveert om weer wat nieuws op de site te zetten.
Bedankt allen.
Dick.
Leave a reply