Rudolf al aan de slag.

De bijna al weer gebruikelijke zeeforelweek begin april op Funen in Denemarken met 6-7 vliegvisfanaten is begin maart alweer de aanleiding om mij te buigen over het menu voor de week. Ik had me wederom opgeworpen als chef-kok om de avondmaaltijden voor te bereiden (geheel uit eigenbelang als kieskeurige eter). Ik had aangegeven voor 6 van de 7 avonden het eten klaar te maken.

Aangezien het menu vorig jaar wel in de smaak was gevallen waren er veel herhalingen van de gerechten. Begin maart ben ik na enig overleg over het weekmenu maar begonnen. Er is nu nog boerenkool, dus een kilo boerenkool en aardappelen omgetoverd tot een avondmaaltijd. Met natuurlijk rookworst en uitgebakken spekjes. Op verzoek van Jan dit jaar ook maar wat zuurtjes erbij (kleine augurkjes en zilveruitjes).

Ook half maart al de babi ketjap gemaakt van varkenshaas. Dat valt altijd wel in de smaak, behalve bij Sander door de hoeveelheid sambal (het brandt bij hem altijd twee keer!!, bij de ingang en de uitgang). Klaas en Rosa zouden hierbij ook aanschuiven, ze hadden in dezelfde week een mooi huisje op hetzelfde park gehuurd. Bij de babi ketjap (meteen maar op de zaterdag van de heenreis als eerste avondmaaltijd gepland) ook de verse groenten op de dag voor vertrek nog ingekocht (en geserveerd als roergebakken spitskool, taugé, lente-ui en paksoi), daarbij satésaus, pandanrijst en rempejek (pittige pindakoek).  

Spaghetti Bolognese is ook altijd een makkelijk gerecht om een van de dagen te eten. Twee pakken spaghetti mee en van tevoren thuis al de saus met rundergehakt en gebakken gerookte spekjes gemaakt. Dat was dus maaltijd nummer 3.

Klaas en Rosa hadden aangegeven in de week twee keer met ons mee te willen eten. Aangezien Rosa pittig eten wel kan waarderen heb ik thuis een tweede Indonesische maaltijd klaargemaakt, daging rendang (pittig gestoofd rundvlees) met heerlijke kruiden zoals verse gemberwortel, knoflook, sereh, laos, djeroek purutblad, salamblad, tamarinde, ketoembar, djinten, trassie en natuurlijk enkele Spaanse pepers, meerdere rawitpepertjes en 3 madame Jeanettes. Gelukkig was Sander uit kramperen met zijn tentje dus hij hoefde niet mee te eten. Bij dit vleesgerecht pandanrijst, sambal goreng boontjes (ook thuis al klaargemaakt) en sambal goreng tolor geserveerd en krupuk ikan palembang (van vis gemaakt). De kroepoek werd in eerste instantie wat argwanend bekeken maar viel na proeven bij iedereen in de smaak.

Er was nog geen kip in het menu opgenomen en daarom maar kip tandoori op het menu gezet. Thuis de kip al in blokjes gesneden en gekruid ingevroren. Dit weer geserveerd met basmatirijst, kerriesaus en voor het gemak doperwtjes en daarbij nog ananasschijven. Hoefde daarom alleen de kip nog maar te bakken.

En als laatste maaltijd de traditionele pannenkoekenavond. Voor de liefhebbers in de variaties: met spek, met spek en uien, met appel, naturel met stroop, naturel met jam, met ui. Eduard ingeschakeld om het beslag te maken en Lucas de appels laten snijden zodat ik het spek kon voorbakken. Ik had zelf twee goede grote koekenpannen meegenomen om de pannenkoeken probleemloos te kunnen bakken. Drie pakken pannenkoekenmeel, 5 uien en sjalotten, 12 eieren, een halve kilo gerookt ontbijtspek, 3 liter melk en 3 appels erdoorheen gejaagd. Ze hebben niet geklaagd. Omdat dit geen aanslag deed op het gestel van Sander (en we de volgende ochtend vroeg weer zouden vertrekken) heeft hij ook meegegeten en niet meer gekampeerd.

Ook bij het ontbijt was het even spitsuur. Voor 4 tot 5 man een gebakken ei met spek op brood en voor Jan een gekookt ei met de specifieke wens dat het eigeel nog niet hard is. Aan het einde van de week lukt dit meestal pas.

Overdag ook nog trek in wat lekkers.

Ik had voor deze hele week vier dozen vol met proviand ingeladen. Alle ingevroren maaltijden die thuis waren voorbereid, anderhalve kilo gerookt ontbijtspek, 60 eieren, 4 broden, vleeswaren, melk, siroop vla en yoghurt voor de vlaflip enz. enz. En het mooiste is: bijna alles is opgegaan.

Als het aan mij ligt volgend jaar weer! Misschien met nieuwe aanwas van andere smulpapen die realiseren wat ze tot nu toe gemist hebben nadat ze dit relaas gelezen hebben.

Groet, Rudolf.

Tekst Rudolf en foto’s Dick.

5 Comments

 • Jan ten Oever
  Posted 21 april 2019 09:49 0Likes

  Nogmaals veel dank Rudolf. We realiseren ons nauwelijks hoe luxe we het hebben met jouw bijdrage. Mooi in beeld gebracht.

  Groet, Jan

 • Eduard
  Posted 21 april 2019 10:58 0Likes

  Heerlijk, heerlijk,heerlijk. We hebben er weer van genoten.
  Rudolf bedankt.
  Oh ja, we hebben ook nog gevist.

  Met grote waardering, Eduard

 • Pierre
  Posted 21 april 2019 11:24 0Likes

  Mmmm, water loopt me in de mond. Ziet er heerlijk uit Rudolf.

  Sander en pittig ….. als Bosman en bosmens weet hij toch wel wat dovenetel te vinden om zijn ‘nabrandertjes’ te blussen 🙂

  Groeten, Pierre.

 • klaas
  Posted 21 april 2019 12:16 0Likes

  Mmmm. Dat was klasse, vijfsterren-eten. Zweten, het klaarmaken, heeft Rudolf geheel op zich genomen. Heerlijk pittig (ook iets zweten…), overheerlijke twee maaltijden uit de Kampong, hebben wij mogen genieten. Ben ervan overtuigd dat ook de Nederlandse hap heeft uitgenodigd tot over-eten. Jongens wat is maat houden dan moeilijk.
  Bedankt Rudolf. Graag komen we op herhaling.

  groet,

  Rosa, Klaas

 • Jeroen
  Posted 21 april 2019 18:25 0Likes

  Laat dat koken maar aan Rudolf over!!! Als iemand weet wat lekker is en het ook nog kan klaarmaken is hij het! 😋

  Grtz Jeroen

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.