In 1963 met vakantie in België aan de Samois in de buurt van Bouillon. Een beetje aan het pieren geweest met een werphengeltje.

Op zo’n 20 meter afstand stond iemand te zwaaien met een hengel en ving de ene na de andere forel.

Prachtig, een praatje gemaakt en hij zei me dat het vliegvissen was. Ik was erg onder de indruk.

Terug in Nederland gelijk naar Hes van Zweden in Arnhem en mijn eerste werplessen gehad in het park in Arnhem. Heel spannend.

De heer Berendsen (eigenaar van Hes van Zweden) had een groepje mensen die visten met de vlieg in Wilnis.

Dat leek mij ook wel, maar toch mocht ik niet mee, want ik was geen dokter, advocaat of notaris. Ballotage.

Me zelf steeds meer geleerd uit Engelse vliegvisboeken. Veel geoefend op het gras voor het huis. Veel op- en aanmerkingen wat ik aan het doen was. Veel gevist in het Apeldoorns kanaal op ruisvoorn, zo begon het.

Toen veel gevist in de Zwaanspreng in Apeldoorn, met een groepje mede vissers een soort van clubje opgericht en mochten we de zolder gebruiken voor clubavonden. Fantastisch, eigen opgang en eigen bar!

We nodigden gastbinders uit die een avond verzorgden en waar iedereen veel van heeft geleerd. Op een gegeven ogenblijk hadden we ongeveer 50 leden. Samen met Robert Pijnakker de statuten voor een echte club op laten stellen bij een notaris in Amersfoort. We hebben daar gezellige visavonden beleefd tot dat Rein aangaf dat hij de zolder zelf nodig had voor zijn eigen hobby.

We zijn toen verhuisd naar een speeltuin vereniging in Apeldoorn. Na een paar jaar daar weer weg en toen terecht gekomen op onze huidige locatie de Orca.

Ondertussen was er in Arnhem ook een club ontstaan waar we veel leden aan verloren.

Onze eigen club werd steeds hechter. Veel naar het buitenland Duitsland : Sieg, Lenne en Traun. Dat ging steeds verder Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Denemarken enzovoort.

Heel erg fijn een weekje met je visgabbers erop uit. Na mijn pensionering in 1992 veel meer tijd voor o.a. vliegbinden. Veel in Engeland geweest op beurzen en shows. Ik werkte een tijdje ATH ( van de reels) en naderhand voor ART (veren), daarmee bezocht ik veel hengelsportzaken in Engeland.

Helaas na een gebroken nek en onlangs amputatie van mijn linkerbeen kan ik het niet meer.

Ik heb mooie jaren met de club gehad en hoop dat we nog lang mogen blijven bestaan met zeer enthousiaste leden.

Rien.

1 Comment

 • Pierre
  Posted 27 augustus 2019 18:25 0Likes

  Leuk om jouw vliegvislevensloop te lezen Rien.
  Mooie oude foto’s ook 🙂
  Deze hobby is voor jou duidelijk geen ‘bevlieging’ geweest, dat is duidelijk 😉

  Groeten, Pierre

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.