Nu we al bijna weer aan de april trip toe zijn toch nog maar een kort verslag/impressie van de oktobertrip 2019 op de zeeforel. Ik heb te weinig notities gemaakt, wordt dus oefening geheugen activeren. Het is wel zo dat er enerzijds veel overlap is tussen de zeeforeltrips op bepaalde gebieden, anderzijds toch ook weer nieuwe ervaringen en belevenissen. Dick heeft al keurig een fotoverslag met onderschrift rondgestuurd.

Deze keer gingen mee: Jan (B), Pascal, Dick, Rudolf, Sander, Jan(O).
De reis verliep vrij voorspoedig, alleen enige vertraging in Hamburg tgv een omleiding. Tunnel afgesloten.
Bestemming was camping boven Haderslev. Kleine Tipitent van Sander, tevens kleine hut/huisje gehuurd.
Er is gevist op vele plekken van ongeveer Halk t/m zuidkant Koldingfjord.

Beetje afhankelijk wind, waterstand en eerdere vangsten.
Voor Pascal was het een debuut. Was al beetje bijgeschoold op de Kyll oa en had in ieder geval al gevoel voor het binden.

De gebruikelijke voorbereidingen waren getroffen op gebied materiaal, veel vliegen (het meest overgewaardeerde tot op zeker hoogte) gebonden en gekocht. Leaders, hengels en reels in de maten #6-#8 en niet te vergeten goede kleding! Stripmandje handig, zonder gaat ook. Beetje afhankelijk type lijn en de stek. Waadstok ook soms zeer handig maar nu amper nodig gehad.
Ook beetje afhankelijk van hoe veilig je je voelt tijdens het waden.
Doosje vliegen, goede zin, veel hoop en vertrouwen, daarna meters maken en de vlieg zo veel mogelijk in het water op een visnamige plek.

Meest werd vooral gevist (en gevangen) met garnalen (oranje/zalm, wit, bruin) en diverse mysisvarianten. Soms ook vlokreeft (andere keren een echte topper ), die leverde deze keer wat minder op. Andere bekende patronen ook in de doos zoals Magnus, Brenda etc. etc.
Alles wat een beetje in de richting is vangt, bij twijfel kleiner en luchtig gebonden in natuurlijke kleuren. Afhankelijk stek soms kutling, zandaal , stekelbaars etc.
Na aankomst op de camping vrij snel in de middag
In begin van de week gelukkig redelijke, soms toch te weinig, wind uit ZW-hoek.
De eerste middag meteen maar vlieg te water, bij de camping, om de vishormonen wat tot bedaren te brengen.
Jan O nam Pascal op sleeptouw. Zij vielen meteen met de neus in de boter. Op een onooglijk plukje groen naast een minipiertje, meteen een vijftiger(?) verspeeld aan de kant en nog kleinere gevangen en aanbeten. Pascal moest meteen aan de bak, valt dan niet mee om afstand te halen, was helder en ondiep, vis dus niet te verjagen, wind van rechts, lijn strak te houden direct na de worp. En dat onder het oog van een niet geschoolde leermeester. Maar een betere start is natuurlijk niet te wensen, bij deze, in principe, taaie visserij.

Gaandeweg kreeg hij het beter onder de knie. Binnenkort werplesje bij Bas en Sepp. Voor mij ook leerzaam hoe vanzelfsprekend sommige zaken inmiddels voor ons zijn, maar niet voor iemand die net begint. Waar kun je vis verwachten, invloed weer (ook van gisteren!), invloed getij hoe benader je de stek, waar begin je te gooien, niet lopen waar je nog niet gevist hebt, hoe lang blijf je op een plek, andere vlieg, anders strippen….etc????
En tja…, als je inside-info kan krijgen, dan kan alles wat sneller gaan. Maar dit eigen gezoek, geholpen door Internet, en eigen ervaring inmiddels, geeft toch wel veel voldoening.
Ik weet niet meer precies wat er gevangen is, maar door de bank genomen heel redelijk. Sommigen tegen de 30 stuks schat ik. Waarvan Sander 2 zestigers (op 2 verschillende stekken).

Pascal bij Halk in ieder geval een vijftiger en zelfs een doubletje. Net na aankomst zag ik daar al beweging in de oppervlakte en zoals dan 9 van de 10 keer: hangen! De dril moest nog wat bijgestuurd, maar alles kwam goed.
De rest van de stek was deze keer zeer matig, ook te weinig wind. Wel mooie bruinvissen. Een Deen wist te vertellen dat er voor de kust is gevist waardoor de mosselbanken zijn verdwenen en daarmee de (grote) vis. Voor wat het waard is.
Zoals eerder vermeld, we hebben gevist van Halk tot en met zuidzijde Koldingfjord. Een groot deel van de kust bevist en bekeken en bevist. Regelmatig plekken die uitgestorven leken, hoort erbij.
Zoals altijd vangsten zeer wisselend, zowel per dag, per visser als per plek.
Het blijft zoeken en proberen. Als het even stil viel, te veel zon en windstilte bv., vermaken we ons met vangen van mysis, garnalen, fraaie groene zeenaald etc. en een soepje van Sander op het praktische Scandinavische kooksetje.

Aan het einde van de week draaide wind naar NO, meteen lastiger vissen, alhoewel het op een plek het net goed uitpakte. Sander stond er midden in, viste (en ving goed) naar de kant, waar de wind op stond.. Ik zag nog opties vlak achter zijn rug (Sander stond mooi stil), en ving ook een aantal mooi gekleurde dikke zeeforellen. En verspeelde er later 3 in vijf minuten. De rest sloot ook aan, maar de stek was toch al wel te verstoord. Meer van de kant af werd daar een van de zestigers gevangen.
Bij camping was het water zo gestegen dat de steigers onder stonden. Water ook troebel.
In de fjord was het taai, veel wind uit NO, 1x aanbeet per uur, op meerdere plekken, steeds zonder haken. Regelmatig springende vis, geen kringen van azende vis. Dieper in de fjord hebben we een ander wel paar dikke zien vangen. Maar het merendeel, inclusief wijzelf, bleef visloos. Ook iets te druk op de stekken aldaar. Er werd door anderen ook gevist met tweehandige hengels(spreekt me bij deze visserij niet aan) en ik zag zelfs een haringstreamer.

Toch weer opmerkelijk hoe de kustlijn in werkelijkheid zo anders uitpakt dan hoe het lijkt op de plattegrond. Er is zeer veel variatie: baaien, ondergrond, wier en zeegras, stenen, rifjes, badkuipen, fjorden, havens, uitmondingen, verschillende dieptes, stroming en nog niet vermeld de belangrijke invloed van weer en getij.

Binnen de gekende stekken zijn dan soms weer hotspots te vinden die ook nog na een seizoen kunnen wisselen. Een storm kan flinke veranderingen aanbrengen.
Natuurlijk moet je het geluk hebben ook eens tegen schooltje aan te lopen. Voor ons als buitenstaander blijft het toch steeds wat pionieren.
Maar het gestruin langs en door het Deense kustwater , langs de vele paddestoelen, door de bosflora, en dan die plotse kring, die aanbeet uit het niets terwijl de zeearenden boven je cirkelen en de bruinvissen frontaal op je af komen maken het niet voor niets een verslavend onderdeel van het vliegvissen.

Prachtige luchten, zeer fraaie regenbogen links, zwanen rechts en zeeforellen all over the place.

Ik weet dat ik met Pascal toch heel wat kilometers heb gemaakt. Maar ja, je eet de krentenbollen en bounties niet voor niets…..

Natuurlijk helpt het kweek- en uitzetprogramma, naast habitatherstel en uitkoop van nettenvisseri, behoorlijk mee. Hopelijk om uiteindelijk tot een natuurlijk bestand te komen? Ik las ook al een artikel over ik meen weerhaakloos vissen en meer terugzetten?
Al met al weer een fijne week gehad. We krijgen het steeds beter onder de knie. Eten van Sander en ook een keer van Rudolf en Pascal (Pascal’s Perfecte Pasta Pesto).
Mogelijk lukt het ons nog nog om wat extra foto’s op de site te zetten, ik kwam nog wel wat tegen om mijn telefoon.
En nu op naar oktober 2020!
4 Comments
Piet
Prachtig verhaal Dick. Word er haast jaloers van. Je hebt een wel een hoop tijd in gestopt.
Hartelijk dank Dick.
Jan ten Oever
Dank voor het redigeren en plaatsen Dick. Krijg al weer zin. Eerst Corona er onder zien te krijgen. Hopelijk redden we het voor oktober.
Groet, Jan
Pierre
Heel mooi verslag Dick. Prachtige foto’s erbij!
Dacht dat Jan toch wel een geschoold leermeester is ….. geschoold door de praktijk 🙂
Groeten, Pierre.
Dick Bouwmeester
Ben het helemaal met je eens Pierre, praktijk is toch de beste leermeester.
Leave a reply