We hebben net de traditionele oktoberweek 2022 op de zeeforel in Denemarken achter de rug.

Deze keer met Jacques, Piet, Marcel, Eduard, Dick en Jan (schrijver dezes). Huisje weer in Tarup Strand.

Gevist voornamelijk langs de oostkust en ook op paar plekken langs de westkust. Helaas moest onze mee vissende kok (of kokende medevisser) verstek laten gaan i.v.m. een VKB-laesie, een ingeklemde meniscuslaesie en een opgerekte mediale band. Ontstaan door een val in een rivier in Oostenrijk tijdens het vliegvissen. De knie werd dus aan banden gelegd met een scharnierkoker. Als hij goed oefent hopen wij van harte dat hij in april 2023 weer aanschuift. Gelukkig was een aantal heerlijke gerechten reeds klaar en diepgevroren. Dat opwarmen lukte ons nog wel, met iets minder … op de i, en ook zonder zijn gezelligheid.

Omdat het de eerste voor Jan was, op de foto.
Enige minuten later de eerste voor Dick.
Al snel volgde een grotere.

Vooraf is er weer driftig gebonden, al was er niet veel nieuws onder de zon. Alleen Piet, als debutant, had extra zijn best gedaan op zijn, door de retail geadviseerde, garnalen. Misschien had het eenvoudiger en effectiever gekund als hij iets meer de clubvliegen had gebruikt ;). Maar als precieze binder heeft hij vast plezier gehad bij het maken van zijn fraaie creaties.

Altijd mooie luchten.
Nog even in panoramaview.
Nadat we zaterdagavond genoten van de door Jack gekookte spaghetti was zondag Dick aan de beurt, omdat we vergeten waren een maaltijd uit de vriezer te leggen met smaakvolle zuurkool met worst en spek.
Dick met een werpactie.

Dat dat allemaal niet hoefde bleek al snel, klein en simpel deed het prima. Met name de mysis, een magnusje en een simpel garmaaltje deden het prima. Er werd nu amper gevist met vlokreeftjes en Kobberbassen, waarschijnlijk zal dat in april wel weer het geval zijn.

Paparazzi Dick.
De eerste en zoals later bleek de enige zeeforel aan de kant en wel op de film vastgelegd.
Trotse Jacques “koestert” zijn vangst in de houdgreep.
Eduard met een mooie 40+ er.
Eduard en Jacques actief bezig om ze tot een aanbeet te verleiden.

Gevist weer met diverse hengels, van fullflex tot strak,  aftma 6 tot 8, beetje afhankelijk werpkunsten en wind. En vaak schietkoplijnen met slow intermediate head. Eigenlijk werkt alles, maar het ene is wat meer geschikt dan het andere. En het blijft persoonlijk.

Dick in actie met een flinke zeeforel.
De blik zegt alles.
Mini kabeljauwachtige net als Eduard.
Jan met een mooie met rechte staart en grote bek.
Eduard, mooi toch. En dat in de zon en vlak water. kwestie van goede zonnebril…
De mooie haakbek is goed te zien.
Jacques laat zich ook niet onbetuigd, altijd lastig als je gewend bent om met twee handen te sturen (Ducati).
Marcel vlak voor zijn Seatrout Bonanza, alsof hij het aanvoelde.
Stijlvol één van de 5 die hij binnen het uur ving.
En ze zouden nog groter worden.
En er volgde er nog een van 57 cm.
Nog één van Marcel.
Nog weer een mooie voor Dick.

Qua tippet zowel mono als FC, vaak rondom 0.26-0.28. In werkelijkheid blijkt dat vaak 3-4 punten hoger bij nameten. Als je grote vissen verwacht lijkt minimaal 0.28 een verstandige keuze. Polyleader met lusje of ringetje, of idem getrokken leader met daarna tippet 1.5 meter en vaak een droppervliegje.

Dick met een voorbereiding op zijn culinaire kunsten met de zeeforel.

Het weer was wat lastig, vaak te mooi en weinig wind, afgewisseld met te veel wind. Gecombineerd met vaak erg laag water betekende dat, dat de grote vissen vaak buiten werpbereik waren, zelfs voor de spinvissers. Dus vaak zoeken naar een goede stek. De algemene trend was dan ook dat er niet al te veel werd gevangen en veelal rondom de 30 cm.  Door veel verplaatsen, hard weken efficiënt vissen  etc. kon je dat soms wel wat verbeteren. En tref je een school dan is het genieten geblazen      (nietwaar Marcel?).

Puntgave vis voor Dick.
Een van de vele mooie vissen van Jan.

Door op het juiste moment op de juiste plek de vlieg te water te laten hebben we toch een respectabel aantal grotere vissen kunnen landen. Dus 40-plussers, 50-plussers en één van 61cm(zie de foto’s).

De grotere werden vooral gehaakt tijdens bewolking, meer wind op de kant en naar verhouding wat verder weg. Marcel had  dus een gouden periode met 5 grote vissen tussen 45 en 57 in een korte tijd.

Deze door Jan gevangen met de Ids Schukken reel met 61 cm de grootste van deze trip..
Uit het haventje gevangen na aandringen van Dick om het toch even te proberen. En ja hoor net als de vorige keer flikt Jan het weer om er een te vangen.
Uit de hoge golven en vol in de wind, 55 cm. Naast het haventje.

Jan verspeelde een hele grote(70++…) door een gebroken haak(hevig gespartel in de oppervlakte op grote afstand), ook één(70++) door iets te dunne lijn(0.22, toch 7kg trekkracht, zwakke plek?) en nog één door  een slecht gelegde knoop van de dropper. Tja, de grote straffen alle foutjes af.

Bewaren is goede vlieg.
De 55 cm vis van Jan voor de pan met een zandspiering van 20 cm als een rolmops in de maag. En wij maar kleine vliegjes aanbieden om in te happen.

Iedereen heeft zo zijn visje gevangen, maar de debutanten Piet en Jacques(2e keer) wat minder. Kwam ook door problemen met werpen, direct snelle strip met strakke lijn en mobiliteit/waden.  En doordat de vis vaak wat verder van de kant of in de woelige baren zat, wordt het voor hen wat lastiger. Marcel en Piet moesten woensdag al naar huis, dus ook wat minder uren gevist. Een volgende keer(?) zal er meer feeling met deze visserij  zijn..

Dick: 13 Eduard: 13 Marcel: 8 Jan: 41 Piet: 1 Jacques: 3.

Als afsluiting nog een mooie regenboog.

Al met al een gezellige en weer actieve week gehad met typische zeeforelaspecten.

Tekst Jan. Ondertitels Jan en Dick.

Foto’s allen.

4 Comments

 • Rudolf van Valderen
  Posted 16 oktober 2022 13:34 0Likes

  Toch jammer dat ik er niet bij kon zijn. Maar ik heb wel genoten van de updates in de app.

 • Pierre
  Posted 16 oktober 2022 14:30 0Likes

  Lijkt mij een zeer geslaagde trip.
  Mooie vissen!!

  • Garry
   Posted 16 oktober 2022 16:44 0Likes

   Leuk verhaal Jan! En met technische uitleg, zeer interessant.

 • Marcel
  Posted 18 oktober 2022 17:24 0Likes

  Heel mooi stuk Dick!!! Heb het super naar mijn zin gehad, gezellige club bij elkaar zo.
  Rudolf eten was meer dan voortreffelijk💪

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.