Eigenlijk kennen we in Nederland  geen echt vliegvisseizoen meer zoals dat bijvoorbeeld op de meeste Duitse rivieren wel voorkomt, van april tot september. De meesten van onze clubleden vissen immers het hele jaar door met de vliegenhengel; op snoek in de herfst en winter, op wintervoorn/baars in de havens, op forel op het OVM of de Ronde Bleek, overal waar maar een lijntje te strekken is.  Van een vliegvisseizoen lijkt eigenlijk  geen sprake meer tegenwoordig, dus waarom zou je dan nog een dag organiseren om het vliegvisseizoen te openen? Nou gewoon, omdat het kan …..en omdat dat gezellig is!

Op jacht naar de 'schat'...
Op jacht naar de ‘schat’…

Al enkele jaren wordt door onze vliegvisclub het seizoen dan ook geopend door in het vroege voorjaar een visdag voor onze leden te organiseren op Baggelhuizen, de forellenvijver van de NNVV in Assen. Dit jaar was voor zaterdag 6 april gekozen.
In de weken voorafgaand aan deze dag hadden enkele leden al wat pogingen gedaan, waarbij goede en slechte vangstresultaten elkaar afwisselden. Zeker de aanhoudende winter zorgde tot ver in maart voor slechte omstandigheden om in te vissen. Ons clubuitje kwam gelukkig niet in gevaar, de eerste dagen van april zou de temperatuur tot zo’n 6 tot 8 graden Celsius stijgen.

It giet oan:

Na een voorspoedige heenreis en een vriendelijke ontvangst door de mannen van de NNVV bleek het toch nog aardig fris deze ochtend. Weliswaar scheen de zon aan een blauwe hemel, maar er woei ook een aardig frisse wind uit het Noorden. De vroeg gearriveerde clubleden zochten dan ook vooral de stekken in de luwte en mét zon op.
Geluid was er echter genoeg omdat op het naastgelegen terrein wedstrijden gereden werden voor het Drents kampioenschap crossfietsen. Ik heb nooit geweten dat daar zóveel crossfietsers aan mee doen en welk een kabaal er van zo’n happening af komt. Van lekker rustig vissen zou vandaag geen sprake zijn!

Eduard verdekt opgesteld aan het 'Stealth-vissen'...
Eduard verdekt opgesteld aan het ‘Stealth-vissen’…

Met een man of zeven stonden we zo ’s ochtends lekker in het zonnetje op een rijtje te vissen aan de noordoever van de plas. Geregeld aasde of draaide er een forel boven in het water. En af en toe was het gewoon een genot om vanaf enige afstand de mooie werpstijlen van collega-vissers te zien.

Tsja welke moet eraan vandaag Jan ???
Tsja welke moet eraan vandaag Jan ???

Jan ten Oever ving al snel een fraaie vis en sommige andere leden kregen af en toe een aanbeet, maar wild was het (nog?) niet. Geleidelijk aan werd duidelijk dat het vissen met kleine streamers en lange leaders tot de meeste aanbeten leidde. Ook bij mij was het switchen van diepgeviste nymph naar hooggevist streamertje nodig om aanbeten te krijgen. Dat resulteerde voor mij in 5 vissen in de ochtend. Mooie forellen van zo’n 45-50 cm, goede knokkers. Sieger, die naast mij stond te vissen en fotograferen, pakte 1 vis terwijl wij vrijwel op dezelfde manier visten. Ook Jan en Piet hadden in de ochtend al enkele vissen gevangen. Bij een aantal clubleden bleef het echter tot aan de lunch bij één vis, of lossers of gemiste aanbeten. Sommige leden waren iets later in de ochtend aangekomen en die hadden het ook op de overgebleven winderige stekken aardig moeilijk om vis te vangen. Rudolf spande de kroon met 6 vissen in de ochtend, volgens mij allemaal gevangen op de door hem zo geliefde Boobies.

Die gekke Afrikaanse boobies leveren goed vis op vandaag....
Die gekke Afrikaanse boobies leveren goed vis op vandaag….

Rond twaalf uur nam de activiteit van de forellen wat af, wat de meeste vissers gelegenheid gaf om te gaan lunchen. De gehaktballen in het clubhuis van de NNVV zijn bij onze clubleden beroemd en ook deze keer vonden ze weer gretig aftrek. Daarbij had Jeroen voor heerlijke gevulde koeken gezorgd. Die gingen erg goed samen met de koffie.

En ’s middags?
Na het middageten gingen de meeste vissers de verschillende stekken afvissen en werd er wat meer van plek gewisseld.
Na wat twijfelen en langs de oever lopen kon ik weer terecht op het plekje waar ik de hele ochtend al gevist had. De forellen waren blijkbaar gaan zwemmen, in het half uur dat ik hier viste kreeg ik geen aanbeet meer. Blijkbaar stond ik ook een beetje in de zon te suffen want plotseling schrok ik op van twee grote kolken ietsje links van mij. Vis? Ik wachtte even met de volgende worp en zag toen 2 futen kort na elkaar uit het water opduiken. Zodra ze elkaar zagen begonnen ze elkaar het hof te maken,  met die typische hoofdbewegingen ….. tja, de kolder in de kop, lentekriebels!

En dan even heerlijk genieten....
En dan even heerlijk genieten….

Vang je meer vis door veel stekken af te vissen?  Vooral Jan en Piet wisten goed vis bij te vangen door juist niet te veel te verkassen. Met hun ervaring op dit water konden zij door de uren heen toch regelmatig de aanbeten afdwingen, wat uiteindelijk leidde tot mooie dagtotalen (resp. 11 en 6 stuks).

Geconcentreerd met de booby dicht bij de grond...
Geconcentreerd met de booby dicht bij de grond…

Aan de andere kant viste Rudolf dan wel weer meer water af, jawel met de boobie, en ving er ’s middags nog een 5-tal vissen bij. Vooral bij de Vogelput kon hij menig forel een loer draaien, mij lukte dat daar nog maar één keer. Kersverse voorzitter Sieger had naast het fotograferen nog tijd om te vissen en ving ‘s middags nog 5 vissen, over diverse stekken verdeeld.
En zo werden er nog wel wat meer vissen gevangen, al weet ik niet precies hoeveel en door wie.
Dat is verder ook niet zo belangrijk, het gaat om het beleven van een gezellige dag met zoveel mogelijk clubleden bij elkaar. En aan de reacties van de aanwezige leden te horen is dat weer goed gelukt.

Fish On ... Pierre...
Fish On … Pierre…

Ik vond het in ieder geval een superdag, heb er echt van genoten.

Joepieeee, het is weer lente!!!

Pierre.

1 Comment

  • Sieger
    Posted 14 april 2013 19:51 0Likes

    Lekker verslag van een heerlijke dag Pierre….

    Bedankt voor het schrijven!

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.