Schotland 2013

De vakantie van 2013 hebben wij doorgebracht in het uiterste noordwesten van Schotland, in Sutherland. Dit is het dunst bevolkte stukje land van heel West-Europa. Fantastisch dus om te vertoeven, voor een Nederlander, die het hele jaar op een mierenhoop woont.

DCIM100GOPRO

 

In de 19e eeuw is hier het platteland voor een flink deel ontvolkt om plaats te maken voor schapen. Het landschap is heuvel/berg/rotsachtig, met veen (turfwinning zie foto), gras, hei en nauwelijks bomen.

Veel kustlijn (west,noord en oost) en met heel, heel veel meertjes, de zogenaamde lochs.

Rivieren (-tjes) zijn van het ‘spate’type, hetgeen betekent dat ze geheel van regenval afhankelijk zijn en dus vaak te ondiep om een ‘stand’populatie vis te hebben. Ze zijn geheel bedoeld om optrekkende zalm en zeeforel een weg te bieden naar paaigronden of een loch. In de vele zeelochs (fjordachtige inhammen) wachten de zalmen en zeeforellen op een goede spate om dan de stroompjes op te zwemmen.

DCIM100GOPRO

Gevist hebben wij (Rosa twee zoons en ik) vanaf de rotsen in zee. Met de lepel (Toby, 20-25 gram).

Met de vliegenhengel zeevis vangen moet zeker ook kunnen, zeker vanuit een bootje (of bellyboat). Maar de wind en de beperkte werpafstand zijn belangrijke handicaps. Pollak, makreel en zelfs zandspiering(!! Op een lepel………planktoneters volgens Ecomare!!, zie foto). Ook een zeeforel kon de lepel niet weerstaan, terwijl ze in het zoute water een ‘spate’ afwachtte. Ze had een flink aantal parasieten bij zich: een illustratie van het probleem waarmee met name de zeeforelstand van de westkust kampt. De parasieten vermenigvuldigen zich explosief in de alom tegenwoordige zalmkwekerijen in de inhammen van de zee. Ze hebben eigenlijk de zeeforelpopulatie bijna geheel kapotgemaakt, en hetzelfde is in mindere mate gebeurd met de natuurlijke zalmpopulatie.

Voor de forelvisserij is er een rijkdom aan lochs en lochans (kleine lochs), die bijna alle forel bevatten. Het is allemaal wilde bruine forel. Op sommige lochs is er kans op zeeforel en zelfs zalm.

Klaas (2)

Het formaat van de meeste vis die je vangt is niet indrukwekkend (‘8-12 oz.’), maar de kleuren en de vechtlust zijn fantastisch. Uiteraard zijn er ook grotere exemplaren en zijn er monsterachtige ‘Ferox’ in de grote, diepe, lochs.

De visserij is traditioneel ‘Lochstyle’: met twee droppers en een pointvlieg, meestal vanuit een boot. Op de kleinere lochs is vissen vanaf de kant ook uitstekend te doen. Ikzelf heb gevist met 1 dropper met een klinkhamer en een natte vlieg aan de point. Black en blue Zulu, grouse & Claret, Alexandra, Butcher als natte vliegen etc. Mijn vis heb ik gevangen zowel aan de pointvlieg (de natte) als aan de dropper (droog, de Klinkhamer).

Klaas (1)

Schotland zal nooit enorme aantallen Nederlandse vissers trekken omdat de visserij moeilijk en taai kan zijn. De 30-60 (uitgezette) vissen die gevangen worden op sommige wateren in midden-Europa op 1 dag zorgen daar wel voor.

De vergunningen zijn niet erg kostbaar: 10 pond per dag en tussen 20 en 50 pond per week. Deze vergunning geldt voor een groot aantal lochs in een flink gebied, en voor bruine forel. Voor rivieren, zalm en zeeforel gelden andere tarieven.

Bekijk de plaatjes van de omgeving waarin je vist: met 1 of meer lochs helemaal voor jezelf. Geen pottekijkers, geen controleurs en ook geen medevissers wanneer je kiest voor de lochs die niet direct aan de weg liggen. Een geweldige ervaring!

DCIM100GOPRO

Volgens de Schotten moet er wel wind zijn voor een goede lochvisserij, en die wind is er ook meestal wel. Of die wind er moet zijn om de vliegen mee te laten drijven met de wind of om de midges weg te houden, weet ik niet. Misschien wel voor beide.

Klaas Gijsberts

4 Comments

 • Dick Bouwmeester
  Posted 3 juli 2013 09:22 0Likes

  Mooi verslag Klaas.
  Moet daar ook maar eens naar toe in de toekomst.

  • Klaas
   Posted 4 juli 2013 21:51 0Likes

   Ha Dick,

   Kan ik je aanraden.
   Moet je een keer doen.

   groet Klaas

 • Sander Bosman
  Posted 10 juli 2013 20:11 0Likes

  goed verhaal Klaas, voor al die kust spreekt mij erg aan!

 • pierre
  Posted 15 juli 2013 11:55 0Likes

  Prachtige foto’s ook Klaas. Mooi verslag!

  groeten, Pierre.

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.